CGG Waas & Dender

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg

PREVENTIE TABAK, ALCOHOL EN DRUGS (TAD)

Preventie Tabak, alcohol en drugs (TAD) is een deelwerking van CGG Waas en Dender die zich specifiek richt op het werken rond verslavingsproblemen (alcohol, medicatie, illegale drugs, gamen en gokken). De preventiewerking TAD tracht zowel individuen, organisaties als het beleid te informeren, te vormen en te coachen. Preventie TAD werkt op vraag en op maat van organisaties.

In het onderstaand overzicht vindt u alle trainingen die momenteel op het programma staan. Meer informatie omtrent een vorming vind je in de informatiefolder: klik hiervoor op de datum van de vorming.

Inschrijven voor een vorming van de preventiewerking TAD kan via de link bij de onderstaande informatie. In sommige gevallen (meerdaagse vorming) staat er meer informatie in de folder.


Groep voor ouders van jongeren die gamen of genotsmiddelen gebruiken:

CGG Waas en Dender organiseert een groepsaanbod voor ouders van jongeren die riskant gamen, alcohol, cannabis of andere drugs gebruiken.
Graag nodigen we u (en uw partner) uit om deel te nemen aan deze reeks van 4 sessies.

Waar en wanneer?
De sessies gaan door in Sint-Niklaas.
Datums: 12/11, 19/11, 26/11 en 3/12 telkens van 19u00 tot 21u00

 

Kostprijs?

De sessies zijn gratis.

Meer info vind je in bijgevoegde FOLDER!


CGG Waas en Dender zit in de organisatie van de impulsdag ‘in de roes van mensen met een beperking’:

Deze impulsdag richt zich tot iedereen die professioneel in contact komt met personen met een verstandelijke en/of fysieke beperking, NAH of autisme waarbij er sprake is van problematisch middelengebruik of overmatig gamen.

Meer info vind je op de websitel: https://www.kennisplein.be/Pages/Impulsdag-In-de-roes-van-mensen-met-een-beperking-Oost-Vlaanderen.aspx

 


 3-daagse vorming Suïcidepreventie voor jongerenbegeleiders:

Veel professionelen komen in contact met jongeren met een verhoogd suïciderisico. De CGG suïcidepreventiewerking biedt een 3-daagse vorming aan om hen hierin te ondersteunen.

De vorming is bedoeld voor leerlingbegeleiders uit secundaire scholen en CLB, sleutelfiguren in de leefwereld van jongeren, jeugdhulpverleners uit CGG, JAC, voorzieningen geestelijke gezondheidszorg en bijzondere jeugdzorg.

 

In 2019 is onze driedaagse vorming gepland op volgende data:

 • Dag 1: 8 oktober 2019
 • Dag 2: 15 oktober 2019
 • Dag 3: 5 november 2019

Deze vorming gaat door in Lokeren (Cultureel Centrum).

Kostprijs voor de vorming bedraagt 165€ per deelnemer (lunch en drank inbegrepen).

Voor meer informatie over deze vorming kan u terecht bij Liefke De Witte (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), inschrijven kan online via zelfmoord1813.

 


 Vorming Suïcidepreventie voor ouderenzorg:

Depressie en/of suïcidaliteit is een zwaar onderschat probleem bij ouderen. Het risico op suïcide stijgt nochtans naargelang de leeftijd.

In 2019 organiseren de Oost-Vlaamse Logo's, de suïcidepreventiewerking en de ouderenteams van de Oost-Vlaamse Centra Geestelijke Gezondheid opnieuw een open aanbod deskundigheidsbevordering suïcidepreventie voor hulpverleners uit de ouderenzorg.

Naast de basisvorming suïcidepreventie (epidemiologie, signalen, risico- en beschermende factoren, risico-inschatting, gesprekstechnieken, doorverwijzing en nabestaanden), komen ook volgende thema's aan bod:

 • geestelijke gezondheidsbevordering bij ouderen
 • depressie en dementie
 • casussen
 • gesprekstechnische tips bij ouderen
 • eenzaamheid bij ouderen
 • rouw bij ouderen

Deze vorming wordt gegeven door Logo-stafmedewerkers, suïcidepreventiewerkers en ouderentherapeuten van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg en is bedoeld voor iedereen werkzaam in de ouderenzorg (woon- en zorgcentra, thuiszorg, dienstencentra, …)

In 2019 gaat de vorming door op volgende data:

 • 10 en 17 oktober 2019, Lokeren (Cultureel Centrum)

Deelname kost € 110 (drank en lunch inbegrepen).

Voor meer info over deze vorming kan u terecht bij Liefke De Witte (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) inschrijven kan online via zelfmoord1813.

 


Vorming Suïcidepreventie voor volwassenenhulpverlening:

Suïcide vormt in België een ernstig geestelijk gezondheidsprobleem. Elke dag overlijden gemiddeld zeven mensen door zelfmoord en er gebeuren meer dan tien keer zoveel zelfmoordpogingen.

Deskundigheidsbevordering bij hulpverleners vormt één van de meest succesvolle preventiestrategieën. Daarom biedt de suïcidepreventiewerking van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg een 2-daagse vorming aan voor hulpverleners uit de volwassenenhulpverlening. Deze vorming is bedoeld voor hulpverleners uit de eerste tot derde lijn, die werken met volwassenen.

In de vorming wordt stil gestaan bij de problematiek en worden handvatten aangereikt om met suïcidale personen om te gaan.

 

In 2019 zijn vormingen gepland op volgende data:

 • 22 januari 2019 en 7 februari 2019 te Lokeren (Cultureel Centrum)

Deelname kost 110€ (drank en lunch) inbegrepen.

Voor meer info over deze vorming kan u terecht bij Liefke De witte (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) inschrijven kan online door via zelfmoord1813.

U kan zich ook online inschrijven voor bovenstaande vormingen die doorgaan in andere regio’s in Oost-Vlaanderen via zelfmoord1813.

 


Vorming op maat:

Wil je een vorming organiseren voor een specifieke doelgroep? Wil je deskundigheidsbevordering voor je volledige personeel? Ben je op zoek naar een specifieke inhoud? Heb je een andere vraag?

Ons aanbod beperkt zich niet tot de omschreven vormingen en doelgroepen. Neem contact op met ons via telefoon (09/331 51 98) of mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en wij bekijken met jou hoe een vorming op maat uitgewerkt kan worden.