CGG Waas & Dender

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg

PREVENTIE TABAK, ALCOHOL EN DRUGS (TAD)

Preventie Tabak, alcohol en drugs (TAD) is een deelwerking van CGG Waas en Dender die zich specifiek richt op het werken rond verslavingsproblemen (alcohol, medicatie, illegale drugs, gamen en gokken). De preventiewerking TAD tracht zowel individuen, organisaties als het beleid te informeren, te vormen en te coachen. Preventie TAD werkt op vraag en op maat van organisaties.

In het onderstaand overzicht vindt u alle trainingen die momenteel op het programma staan. Meer informatie omtrent een vorming vind je in de informatiefolder: klik hiervoor op de datum van de vorming.

Inschrijven voor een vorming van de preventiewerking TAD kan via de link bij de onderstaande informatie. In sommige gevallen (meerdaagse vorming) staat er meer informatie in de folder.

 

Psycho-educatieve groep voor ouders van jongeren die gamen of genotsmiddelen gebruiken - eind 2018, traject van vier sessies: 6/11, 13/11, 20/11 en 27/11 

CGG Waas en Dender organiseert een groepsaanbod voor ouders van jongeren die riskant gamen, alcohol, cannabis of andere drugs gebruiken. Graag nodigen we u (en uw partner) uit om deel te nemen aan deze reeks van 4 sessies. In elke sessie wordt een bepaald thema behandeld. Naast een informatief gedeelte is er ook de mogelijkheid tot het uitwisselen van ervaringen met ouders in een gelijkaardige situatie. Wat verteld wordt, is vertrouwelijk, zodat de veiligheid gegarandeerd blijft. Om diezelfde reden houden we de groep op een maximum van 12 deelnemers. Meer informatie omtrent het inschrijven in de folder (klik hier).

 

 SUÏCIDEPREVENTIE

De Suïcidepreventiewerking van de CGG kadert binnen het Vlaams Actieplan Suicidepreventie en heeft als doel het aantal zelfdodingen in Vlaanderen te verminderen. De suïcidepreventiewerking tracht zowel hulpverleners, organisaties als het beleid hierrond te informeren, te vormen en te coachen. De suïcidepreventiewerking wordt verzorgd door de Oost-Vlaamse medewerkers suïcidepreventiewerking van de CGG. De suïcidepreventiewerking werkt indien gewenst eveneens op vraag en maat van organisaties.

In het onderstaand overzicht vindt u alle trainingen die momenteel op het programma staan. Meer informatie omtrent een vorming vind je in de informatiefolder: klik hiervoor op de datum van de vorming.

Inschrijven voor een vorming van de suïcidepreventiewerking kan via het volgen van de link naast de vorming

 

3-daagse vorming suïcidepreventie voor jongerenbegeleiders

Veel professionelen komen in contact met jongeren met een verhoogd suïciderisico. De CGG suïcidepreventiewerking biedt een 3-daagse vorming aan om hen hierin te ondersteunen.

De vorming is bedoeld voor leerlingbegeleiders uit secundaire scholen en CLB, sleutelfiguren in de leefwereld van jongeren, jeugdhulpverleners uit CGG, JAC, voorzieningen geestelijke gezondheidszorg en bijzondere jeugdzorg.

Thema's die aan bod komen in de vorming zijn: suïcidaal proces, signaalherkenning, bespreekbaar maken, risico-inschatting, crisisinterventie, doorverwijzing en samenwerking, opvang nabestaanden, intern suïcidepreventiebeleid,... Hierbij wordt gebruik gemaakt van videomateriaal, casusbesprekingen, oefeningen en rollenspel.

In 2018 is onze driedaagse vorming gepland op volgende data:

Najaar:

Dag 1: Donderdag 18 oktober 2018

Dag 2: Donderdag 25 oktober 2018

Dag 3: Donderdag 8 november 2018

Deze vorming gaat door in Gent (Geuzenhuis).

Kostprijs voor de vorming bedraagt 150€ per deelnemer (lunch en drank inbegrepen).

Voor meer informatie over deze vorming kan u terecht bij Ine Vermeersch (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), inschrijven kan online door hier (najaar) te klikken.

 

Vorming suïcidepreventie voor ouderenzorg

Depressie en/of suïcidaliteit is een zwaar onderschat probleem bij ouderen. Het risico op suïcide stijgt nochtans naargelang de leeftijd.

In 2018 organiseren de Oost-Vlaamse Logo's, de suïcidepreventiewerking en de ouderenteams van de Oost-Vlaamse Centra Geestelijke Gezondheid opnieuw een open aanbod deskundigheidsbevordering suïcidepreventie voor hulpverleners uit de ouderenzorg.

Naast de basisvorming suïcidepreventie (epidemiologie, signalen, risico- en beschermende factoren, risico-inschatting, gesprekstechnieken, doorverwijzing en nabestaanden), komen ook volgende thema's aan bod:

  • geestelijke gezondheidsbevordering bij ouderen
  • depressie en dementie
  • casussen
  • gesprekstechnische tips bij ouderen
  • eenzaamheid bij ouderen
  • rouw bij ouderen

Deze vorming wordt gegeven door Logo-stafmedewerkers, suïcidepreventiewerkers en ouderentherapeuten van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg en is bedoeld voor iedereen werkzaam in de ouderenzorg (woon- en zorgcentra, thuiszorg, dienstencentra, …)

In 2018 gaat de vorming door op volgende data:

  • 27 november en 11 december 2018, LDC De Maretak Aalst

Deelname kost € 100 (drank en lunch inbegrepen).

Voor meer info over deze vorming kan u terecht bij Ine Vermeersch (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), inschrijven kan online door hier (vorming najaar 2018) te klikken .